maanantai 2. lokakuuta 2017

Eka amarylliksen sipuli istutettu!

Blogiyhteistyö: Korpikangas Siemen-Frö ja Biolan
Tänään istutin syksyn ensimmäisen amarylliksen eli ritarinkukan sipulin. Nyt multaan sekoitin mykorritsamultaa, jotta amarylliksen juuret kasvaisivat vahvemmiksi. En ole aiemmin älynnyt hyödyntää mykorritsoja näille joulukukille, vaikka kylvöissä ja pihaistutuksissa niin teenkin.
Amaryllis on muuten helppo kasvatettava ihan asuinhuoneessa.

Amarylliksen sipulin esikäsittely...

Sipulin juuret ovat osittain kuivuneet, mikä on ihan normaalia ja kuuluu asiaan. Näin käy aina kaikille sipuleille, jotka on nostettu ylös maasta.

Juuria liotetaan vedessä pari tuntia ennen istutusta. Tällä kertaa liotin vain puolisen tuntia ja se näytti olevan ok.

Liotuksen jälkeen erottuu hyvin elinvoimaiset juuret huonokuntoisista.

Seuraavaksi juuret putsataan, jotta uusille juurille on enemmän tilaa. Heikoimmat juuret lähtivät helposti sipulista irti ihan nyhtämällä. Joitakin juuria sai leikata saksilla.
Jäljelle jäi paljon hyviä juuria 😊
Jos putsausta ei jaksa tehdä, niin sipuli lähtee kyllä kasvuun. Putsaus antaa vain paremman lähdön uusille juurille ja ehkä siten myös vaikuttaa tulevaan kukkaintoon.

Mykorritsat mullassa parantaa kasvua...

Mykorritsat eli sienijuuret lisäävät kasvien juurtumista, elinvoimaisuutta, kasvua, taudinkestävyyttä jne. Ne auttavat myös saamaan maasta paremmin vettä ja ravinteita. Luonnossa niitä on maassa, mutta pussimullissa vain muutamassa eli Biolanin Kylvö- ja taimimulta, Biolan Altakastelumulta, Biolan Istutusmulta.

Joten tein tälle amaryllikselle sekoituksen Biolanin Kylvö- ja taimimullasta (sisältää mykorritsoja) ja Biolanin Kaktusmullasta.
Amaryllikselle suositellaan tavallista kukkamultaa, eli tämä minun seokseni on aika hiekkaista. Se siis tietää useammin kastelua, etenkin kun on vielä saviruukussa 😊

Lopuksi istutin sipulin ruukkuun, kuten ekassa kuvassa näkyy ja kastelin. Nyt ruukku on ihan asuinhuoneessa valoisalla ikkunalla.

Samalla istutin lisää jouluhyasintin sipuleita ruukkuihin, ja käytin mykorritsamultaseosta. Hyasinttimaljakon sipulissa on jo pienet juuret. Eli aika hitaasti hyasintti tekee juuria.
Edit- Sarin puutarhat -blogissa on parempi kuva noista pienistä hyasintin juurista.

Amarylliksen kukinta ja hoito...

Tämä sipuli kukkii todennäköisesti kahden kuukauden kuluttua eli joulukuun alussa. Seuraavana kasvavan kuun jaksona (20.10.-3.11.2017) istutan vielä lisää amarylliksiä. On ne vaan niin ihania!

Hoito-ohjeita toisessa postauksessa: Amaryllisten eli ritarinkukkien hoito, klik

Sain amarylliksen sipulin Korpikangas Siemen-Fröltä ja Biolanin Kylvö- ja taimimullan Biolanilta näiden blogijuttujen tekoon. Iso kiitos heille jälleen avusta 😊

Upeaa lokakuun alkua!

Terkuin Sari

6 kommenttia:

 1. Minäkin "istutin" tänään syksyn ensimmäisen amarylliksen sipulin veteen amaryllismaljakkoon. Sipuli on myös Korpikankaalta ja lajike on Dancing Queen. Saas nähdä, kuinka nopeasti alkaa kukkanuppu näkymään.
  Toisen Korpikankaalta tilatun amarylliksen sipulin, Carmenin jätin vielä myöhemmin istutettavaksi. On minulle tulossa pari sipulia muualtakin, Sweet Nymph ja Terracotta Star. Innostuin vähän erikoisemmista amarylliksistä. Niitä perus punaisia ja valkoisia kun saa joka kaupasta joulun alla. Haiskahtaakohan pieni amarylliskuume? No, jotenkin pitää puutarhakauden loppumista kompensoida. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä erikoisemman väriset amaryllikset on niin huippu kauniita, että ei mikään ihme pienen amarylliskuumeen nouseminen :) Muuten, upeita amarylliksiä sinulle tulossa... katsoin nuo värit googlella.
   Kaiken lisäksi amaryllikset ovat todella helppoja kasvattaa kukkaan kotioloissa.
   Minullakin on tulossa vielä pari sipulia, ja todennäköisesti ostan vielä yhden amaryllismaljakkoon. Ja vielä kun laskee mukaan kaikki tulevat ruukkuamaryllikset, niin taitaa tästä joulusta tulla ennätys amaryllisten määrästä ;)

   Poista
  2. Amaryllikset ovat kyllä omankin kokemukseni mukaan mukavan helppoja kasvattaa sipulista. Toivottavasti tilaamani sipulit ovat väriltään ja kukan muodoltaan oikeita. Joskus kun voivat sipulit mennä jo Hollannissa sekaisin. Varsinkin jos ostaa nimettöminä sipulipakkauksina marketista. Onko sinulla netistä tilatut amaryllikset pitäneet kukan väriltään ja muodoltaan paikkansa?

   Poista
  3. Mulle on Korpikankaalta tulleet amarylliksen sipulit olleet aina sitä, mitä kuvassa oli. Muualta en olekaan tilannut.
   Myymälöistä ostamani ovat melkein kaikki olleet myös ok. Joskus kukan väri on ollut erisävyinen, mutta se voi myös johtua ihan kuvan huonosta laadusta.
   Pidetään siis peukkuja, että tilaamasi sipulit ovat juuri niitä, joita halusit :)

   Poista
 2. Amaryllikset on ihania kukkia! On kivaa puuhaa kasvattaa itse ja seurata kasvua. Meillä ei voi, kissan takia. Se on vähän turhan innokas puutarhuri 😀 Mukavaa lokakuun alkua! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissat tuntuvat olevan usein innokkaita puutarhureita :)
   Amaryllikset on todellakin niin ihania, ja ainakin yksi lajike jopa tuoksuu vienosti... se kerrottukukkainen valkoinen.
   Mukavaa lokakuun alkua sinullekin!

   Poista

Kiitos kommentistasi! Ilahdun niistä aina.