keskiviikko 13. joulukuuta 2017

13. luukku - Valkoinen kamelia

Kamelia on vähän harvinaisempi sisäkasvi, tosin sitä näkee nykyään myynnissä aika isoina kasveina. Se on ollut meillä yleinen säätyläiskodeissa 1800-luvun loppupuoliskolla. Varmasti siksi, että se viihtyi hyvin sen ajan puulämmitteisissä saleissa. Ja todennäköisesti menestyisi myös nykyään viherhuoneissa, kellä sellainen ihanuus on.
 


Kamelian hoito-ohjeet:

Kamelia (Camellia japonica) viihtyy runsaassa hajavalossa. Talven ajan lämpötila on hyvä olla noin 10-12 astetta. Jossain kirjoissa mainitaan, että 16 astetta on ehdoton maksimi. Kamelialle sopii myös viileä viherhuone, jossa on 5-10 astetta lämmintä. Entisaikaan saleissa oli juuri tällainen niille sopiva lämpötila.
Talvella kastellaan säännöllisesti, mutta mullan pinta tulee kuivahtaa kevyesti kastelujen välillä. 
Kameliaa, jossa on nuput tai kukat, ei kannata käännellä. Se nimittäin tiputtaa nuput herkästi. Samoin käy jos sen multa kuivahtaa liikaa.
Kesäksi kamelian voi viedä ulos, puolivarjoisaan paikkaan. Kastelua lisätään ja annetaan lantavettä kerran viikossa lannoitteeksi.
Ei ole siis ole ihan joka kodin kasvi 😊

Kuvat on otettu Helsingin Talvipuutarhasta. Siellä kasvaa yli 100-vuotias vaaleanpunainen kamelia, joka myös kukkii parhaillaan. Se on siis todella isokokoinenkin.

Jouluterkuin Sari

4 kommenttia:

 1. Suloinen kamelia. Sen hoito onkin enemmän kuin haasteellista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin... olispas se viherhuone, niin saisi kameliankin kukoistamaan :)

   Poista
 2. Sitä viherhuonetta kaipaan minäkin, huoks...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meitä viherhuoneesta haaveilijoita taitaa olla aika monta... ;)

   Poista

Kiitos kommentistasi! Ilahdun niistä aina.