perjantai 15. joulukuuta 2017

15. luukku - Voiko soihtuköynnös olla joulukukka?

Tässä voisi olla yksi vaihtoehto hillitympien ja vähän erikoisempien joulukukkien ystävälle. Tämä näytti niin rentoversoiselta, että sopisi amppelikasviksi tai hyllyn reunalle. Soihtuköynnöksestä saa samalla monivuotisen sisäkasvin.

Nämä soihtuköynnökset on kuvatttu Talvipuutarhasta, ja ne saattavat olla pikkusoihtuköynnöksiä eli jaavankaunottaria (Aeschynanthus radicans).
Minusta niiden punaiset kukat sopivat hyvin jouluun, eli käyvät joulukukasta😊

Soihtuköynnöksen hoito-ohjeet:

Soihtuköynnökset (Aeschynanthus) viihtyvät runsaassa hajavalossa ja huoneenlämmössä. Silloin kun ne kasvavat tai kukkivat, multaa kastellaan säännöllisesti niin, että pintamulta kuivahtaa kevyesti. Lepoaikana mullanpinta saa kuivahtaa hieman enemmän. Soihtuköynnöstä lannoitetaan silloin, kun se kasvaa.
Se kukkii yleensä syksyllä tai keväällä. No miten sen sitten saa kukkimaan jouluna, hmm. Se on todennäköisesti mahdollista lisävalojen avulla ja kokeilemalla. Ja niitä myydään myös nyt kukkivana.


Jouluterkuin Sari

4 kommenttia:

 1. Soihtuköynnöstä minulta löytyy parikin rehevää amppelia olohuoneen eteläikkunalta. Se on ehdottomasti yksi lempi sisäkukistani. Sitä on ollut minulla jo vuosia. Kastelen omiani silloin, kun muistan, ja viime mullan vaihdostakin on liian kauan aikaa (keväällä on kyllä vihdoin tehtävä se). Silti soihtuköynnökseni jaksavat pukata kukkaa joka joulu ja kevät. Nytkin on köynnökseni täynnä pieniä punaisia soihtuja.

  Suosittelen ehdottomasti hankkimaan, jos sattuu kohdalle osumaan. Parempaa ja helppohoitoisempaa säännöllisesti kukkivaa huonekasvia saa hakea. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan ihana kuulla kokemuksiasi soihtuköynnöksestä! Itselläni sitä ei ole ollut, kun en halua amppeleita ikkunaan.
   Mielenkiintoinen tuo kukinta-aika. Jostain luin, että liian aurinkoinen paikka estää kukintaa... tarkoitti varmaankin kesällä. Kukinnan ajoitus liittyy todennäköisesti päivänpituuteen eli valon määrään.
   Nyt kyllä heräsi mielenkiinto kokeilla tätä soihtuköynnöstä. Sille vain täytyy ensin keksiä sopiva paikka :)

   Poista
 2. Kuvassa on mahtava soihtuköynnös. Omani on aika pieni, mutta on kukkinut koko syksyn ahkerasti. Kerran jo meinasin sen tappaa liialla kastelulla. Onneksi vain osa siitä kuoli ja väheneminen sen kastelua melkoisesti. Huoneenlämmössä pintamulta usein kuivuu nopeastikin, mutta syvemmällä saattaa olla edelleen kosteutta. Se hämää ja altistaa liikakasteluun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuva on Talvipuutarhan sisältä, parvekkeen kaiteesta. Luulen, että siinä on monta soihtuköynnöstä, ja ovat tosiaan upean reheviä.
   Onneksi kasvisi selvisi hengissä! Välillä käy noin, etenkin kun on paljon kaikenlaista kiirettä. Mullan kuivuminen on joskus hankala huomata. Eri mullat näyttävät kuivuvan ihan eri tavalla. Siksi välillä on pakkko työntää sormi multaan, jotta voi olla ihan varma tilanteesta ;)

   Poista

Kiitos kommentistasi! Ilahdun niistä aina.