lauantai 2. joulukuuta 2017

2. luukku - Punainen piikkikruunu


Tämä punakukkainen piikkikruunu sopii hyvin joulukukaksi niille, jotka haluavat muuta kuin perinteisiä joulukukkia. Itse asiassa tämä on vanha sisäkukka, joten siitä on iloa pitkään. Piikkikruunua on myös valko- ja vaaleanpunakukallisena, jos punainen ei miellytäkään.

Piilossa lehtien alla piikkikruunulla on hurjan näköiset piikit. Yllätykseksi ne ovatkin aika pehmeät  eikä yksikään piikki pistänyt. Se on kyllä hyvä 😊


Piikkikruunut kuuluvat tyräkkeihin ja tätäkin usein kutsutaan tyräkiksi. Se on joulutähden (Euphorbia pulcherrima) sukulainen.

Piikkikruunun hoito-ohjeet:

Piikkikruunu (Euphorbia Milii-ryhmä) viihtyy aurinkoisella paikalla. Huoneen ihanne lämpötila on 5 - 40 astetta eli sen suhteen tosi helppo. Mullan pinta saa kevyesti kuivahtaa kastelujen välillä kukinnan ja kasvun aikaan. Talvella kastellaan vähemmän. On hyvä muistaa, että mitä kylmempi paikka, sen vähemmän kastellaan. 
Lannoitetaan harvoin eli pari kertaa kuukaudessa sen kasvattaessa uusia lehtiä ja kukkiessa. Talvella riittää merileväuute kasteluveteen sekoitettuna.
Piikkikruunu kukkii keväällä, etenkin jos se on saanut talvella lepokauden. Lepokautena sitä kastellaan vähemmän ja lämpötilakin voisi olla pari astetta alempi kuin muulloin.

Piikkikruunun maitiaisneste eli katkenneesta oksasta valuva neste voi ärsyttää ihoa. 

Saas nähdä, miten saan tämän menestymään 😊

Jouluterkuin Sari


12 kommenttia:

 1. Tätä kukkaa näen Israelissa isoina pensaina! Myös tädilläni tämä kukka kasvoi vuosia ikkunalla. Minä olen aika huono kasvattamaan sisäkukkia. Jouluna ostamani kaktuksetkin kuolee viimeistään kesään mennessä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ovat varmaan siellä aivan upeita kukkiessaan. Onko ne punakukkaisia vai kaiken värisiä?
   Kaktukset, niin kuin nämä piikkikruunutkin, rakastavat niukkaa kastelua... ja kituvat liian märässä mullassa. Eli se sisäkasvien kasvatuksen juju liittyy yleensä kasteluun ;)

   Poista
  2. Yleensä näen niitä punakukkaisina pensaina. Tiedän, kastelen niitä liikaa...

   Poista
  3. Punainen taitaakin olla se yleisin väri piikkikruunuissa. :)

   Poista
 2. Onpas kauniin väriset kukat, sopii kyllä mainiosti joulukukaksi. Mummollani oli tällainen valkoisena ikkunalaudalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensähän piikkikruunut kukkivat meillä keväällä, mutta nämä taisivat olla ihan joulukukaksi kasvatettuja. Ihania joka tapauksessa.
   Valkoinen on myös tosi kaunis :)

   Poista
 3. edesmennyt isäni piti tuosta kukasta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piikkikruunut ovat olleet ennen paljon suositumpia, onneksi tulevat taas takaisin suosioon. Ja ne ovat niin ihanan helppoja :)

   Poista
 4. Symppiksen näköinen kasvi tuo piikkikruunu ja yllättävän hyvin (varsinkin tuo punainen) sopii joulukukaksi. Muistan nähneeni näitä Espanjan lomillani istutettuina puistoihin ja liikenneympyröihin.
  Vaikuttaa myös olevan vaatimattomampi lämpöolojen suhteen verrattuna sukulaiseensa joulutähteen, joka ottaa helposti nokkiinsa lämpötilan vaihteluista ja sen myötä tiputtaa lehtensä. Senpä takia en ole joulutähteä vuosiin hankkinutkaan, mutta pitkästä aikaa hankin joulutähden tänään Plantsusta. Se oli vähän erikoisempi, kerrottukukkainen ja se oli vaan pakko ostaa. Toivon onnistuvani pitämään sen lehtevänä ja kukoistavana. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä piikkikruunusta tekee kylmyyttä kestävän se ominaisuus, että se kestää kuivuutta. Mutta jos multa on märkää ja piikkikruunu saa vetoa tai on kylmässä tilassa, sekin kärsii.
   Joulutähdet on tosiaan kranttuja. Niitä saa aina siirrellä pois huoneesta, jota tuuletetaan. Mutta sen vaivan kun näkee, niin pysyvät kauniina pitkään... siis jos on muistanut kastella ;)
   Pidetään peukkuja, että joulutähtesi viihtyy ja pysyy kauniina kauan. Kerrottukukkanen joulutähti on jännä. En olekaan nähnyt niitä vielä tänä jouluna myynnissä.

   Poista

Kiitos kommentistasi! Ilahdun niistä aina.